«Una vida és tot el què tenim i la vivim com creiem que hem de viure-la. Però sacrificar allò que som i viure sense cap creença és una destinació més terrible que morir ». Joana d´Arc

L´interès històric per Joana d´Arc al llarg de totes les èpoques l´ha convertit en un dels personatges més coneguts de l´Edat Mitjana. Partint del seu propi testimoni tant en el Judici de condemna del 1431 com en el d´anul.lació d´aquesta condemna o de Rehabilitació del 1455, que s´han conservat, s´ha produit una gran quantitat de documentació en totes les llengües: novel.les històriques, obres literàries, històries il.lustrades i multitud d´assajos d´experts en història medieval sobre l´època i sobre el personatge.

Régine Pernaud, Vie et mort de Jeanne d´Arc. Assaig basat en els testimonis del procés de Rehabilitació de Joana d´Arc.
Cristina Hernando Polo, Juana de Arco, la doncella. Novel.la històrica infantil, 9-12 anys.
Mary Gordon, Joan of Arc, Novel.la històrica.
Chris Snidow, Jeanne D´Arc, une sorcière? Assaig històric centrat en els aspectes sobrenaturals de la vida de Joana d´Arc i relacionats amb la vida dels profetes bíblics.

Henri Wallon, Juana de Arco. Novel.la històrica.

També s´han composat peces musicals basades en la vida del personatge. L´any 1981 el grup de techno britànic Orchestral Manoeuvres in the Dark, més conegut com a OMD, va incloure dins el seu àlbum “Architecture & Morality” dues cançons dedicades a Joana d´Arc, i una d´elles, "Made of Orleans" subtitulada "The Waltz Joan of Arc" va arribar a ser número 1 en les llistes musicals de molts països.

Maid of Orleans (1981) / Vinyl single

L´any 2005 l´actriu francesa Marion Cotillard va interpretar Jeanne d´Arc au bucher, oratori dramàtic del compositor francès Arthur Honegger i basat en un poema de Paul Claudel.

Jeanne d'Arc au Bucher by Marion Cotillard
Honegger: Juana De Arco En La Hoguera

El 2019 la cantant Madonna va llançar al mercat "Dark Ballet", un videoclip inspirat en la història de Joana d´Arc que forma part del seu àlbum d´estudi Madame X.

Dark Ballet, Madonna, de l'àlbum Madame X

I se n´han fet moltes pel.lícules. De les més modernes en destaquen especialment The Messenger, The story of Joan of Arc, dirigida el 1999 pel director francès Luc Besson i últimament Jeannette, l'enfance de Jeanne d'Arc, un atrevit i esbojarrat musical històric centrat en la infantesa de Joana d´Arc dirigida per un altre director francès, Bruno Dumont el 2017. El 2019 aquest mateix director continua la biografia de Joana d´Arc amb Jeanne, que conforma un díptic amb la seva pel.lícula anterior.

El 1999 es va realitzar la sèrie per a televisió dirigida per Christian Duguay Joan of Arc.

Juana de Arco, Christian Duguay

Fa pocs anys s´han fet algunes interpretacions lliures de Joana d´Arc en forma de còmic, com la de Arina Tanemura, creadora del manga Kamikaze Kaito Jeanne (Jeanne, la lladre fantasma),  que representa una suposada reencarnació de Jeanne d´Arc i que es va adaptar a una sèrie d´ànime.

O la sèrie de novel.les Ulysses: Jeanne d´Arc no Kishi (Jeanne d´Arc i els cavallers de l´alquimia) de Mikage Kasuga, també adaptades al món de l´ànime.

Joana, la noia del bosc, Anna Jurado Viernes (2020)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *