«Una vida és tot el què tenim i la vivim com creiem que hem de viure-la. Però sacrificar allò que som i viure sense cap creença és una destinació més terrible que morir ». Joana d´Arc

L´interès històric per Joana d´Arc al llarg de totes les èpoques l´ha convertit en un dels personatges més coneguts de l´Edat Mitjana. Partint del seu propi testimoni tant en el Judici de condemna del 1431 com en el d´anul.lació d´aquesta condemna o de Rehabilitació del 1455, que s´han conservat, s´ha produit una gran quantitat de documentació en totes les llengües: novel.les històriques, obres literàries, històries il.lustrades i multitud d´assajos d´experts en història medieval sobre l´època i sobre el personatge.

També s´han composat peces musicals basades en la vida del personatge. L´any 1981 el grup de techno britànic Orchestral Manoeuvres in the Dark, més conegut com a OMD, va incloure dins el seu àlbum “Architecture & Morality” dues cançons dedicades a Joana d´Arc, i una d´elles, "Made of Orleans" subtitulada "The Waltz Joan of Arc" va arribar a ser número 1 en les llistes musicals de molts països.

Maid of Orleans (1981) / Vinyl single

L´any 2005 l´actriu francesa Marion Cotillard va interpretar Jeanne d´Arc au bucher, oratori dramàtic del compositor francès Arthur Honegger i basat en un poema de Paul Claudel.

Jeanne d'Arc au Bucher by Marion Cotillard
Honegger: Juana De Arco En La Hoguera

El 2019 la cantant Madonna va llançar al mercat "Dark Ballet", un videoclip inspirat en la història de Joana d´Arc que forma part del seu àlbum d´estudi Madame X, i que prova com la vida del personatge encara segueix vigent.

Dark Ballet, Madonna, de l'àlbum Madame X

I se n´han fet moltes pel.lícules. De les més modernes en destaquen especialment The Messenger, The story of Joan of Arc, dirigida el 1999 pel director francès Luc Besson i últimament Jeannette, l'enfance de Jeanne d'Arc, un atrevit i esbojarrat musical històric centrat en la infantesa de Joana d´Arc dirigida per un altre director francès, Bruno Dumont el 2017. El 2019 aquest mateix director continua la biografia de Joana d´Arc amb Jeanne, que conforma un díptic amb la seva pel.lícula anterior.

El 1999 es va realitzar la sèrie per a televisió dirigida per Christian Duguay Joan of Arc.

Juana de Arco, Christian Duguay

Fa pocs anys s´han fet algunes interpretacions lliures de Joana d´Arc en forma de còmic, com la de Arina Tanemura, creadora del manga Kamikaze Kaito Jeanne (Jeanne, la lladre fantasma),  que representa una suposada reencarnació de Jeanne d´Arc amb la missió de lluitar contra un diable amb l´ajut d´un àngel, i que es va adaptar a una sèrie d´ànime.

O la sèrie de novel.les Ulysses: Jeanne d´Arc no Kishi (Jeanne d´Arc i els cavallers de l´alquimia) de Mikage Kasuga, també adaptades al món de l´ànime.

Jeanne d´Arc To Renkin No Kishi, video de la web oficial de la sèrie.

Joana, la noia del bosc (2020)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *