Joana, la noia del bosc (2020)
Joana en el Parlament de Paris, dibuix gravat al marge d´un protocol del parlament de Paris per Clément de Fauquembergue el 10 de maig de 1429.

Música: Heart of Steel, Manowar

L'obra.

Joana, la noia del bosc és un conte líric escrit en prosa poètica basat en alguns dels passatges de la vida de Joana d'Arc, la dona francesa més coneguda de l´Edat Mitjana.
Immersa des de la infantesa en el món màgic de la naturalesa, els arbres, les fades i els animals del bosc, un dia va sentir unes Veus.
Aquest és un retrat literari deslligat de les convencions de la història, el viatge imaginari d´un personatge que, guiat per unes Veus interiors que deia que sentia, es va arribar a convertir en cap d´un exèrcit, posant fi a una guerra inacabable.


L'obra està pensada per explicar la mediumnitat del personatge amb elements extrets de la tradició folklòrica de les fades i els esperits de la naturalesa, el món màgic dels arbres i les plantes i el comportament dels animals del bosc.

Reculant fins a la seva infantesa i adoptant la perspectiva d´un infant, em vaig imaginar que entrava en la seva memòria per fer-ne un retrat interior que ajudés a aproximar-se al gran misteri que van ser les Veus.

Perquè guiada per aquestes Veus a aturar la violència d'una guerra, es va haver d'enfrontar a un món que encara no podia entendre el seu missatge, per acabar trobant un destí fatal i inevitable.

El context històric.

Tot i que l´obra apareix contextualitzada en un espai i un temps concrets, l'he volgut desvincular de qualsevol convenció històrica i geogràfica, per poder ressaltar el caràcter universal del personatge.

Com molts altres personatges coneguts de la història, que van deixar la seva emprenta i la seva influència convertint les seves vides reals en mites, nascuts per deixar testimoni d' una experiència interior, que no està feta de successos històrics ni de dades concretes, sino que és una mostra més de com s' expressa i de com evoluciona la consciència.


El personatge.

Joana d'Arc és un personatge històric que s´ha anat reinterpretant al llarg de totes les èpoques, i es diu que és el personatge més documentat de l'Edat Mitjana.

Alguns afirmen que era un home disfressat de dona, que en realitat era una princesa, filla de reis o de nobles, fins i tot es contempla la possibilitat que formés part d'una conspiració política.

També s'ha dit que com a personatge va crear tal impacte que alguns dels qui la seguien portaven amulets protectors amb la seva imatge penjades del coll, a manera de protecció.

A l'Edat Mitjana la màgia, la bruixeria, les profecies i les llegendes tenien una gran influència en la vida dels humans, i fins i tot es considerava normal que un déu sobrenatural hi intervingués.

Però Joana va ser no només una dona del camp o un guerrer o una heroïna, sino també una dona del segle XV que havia nascut i viscut en un context de guerra, i a l´hora de documentar-me, la dona real que va ser em va semblar molt més interessant que qualsevol mite.


El text.

Inscrit dins el gènere literari del conte, està escrit en un llenguatge senzill, on predomina el to poètic per sobre del narratiu, que permet narrar fets i a la vegada transmetre les mateixes sensacions d'un poema, però sense estar subjecte als elements més formals de la poesia.

Es tracta d'un gènere més senzill que la poesia a l'hora de llegir-lo, que pot crear un vincle més estret amb el lector a l'hora de comunicar idees, sensacions, imatges i sentiments amb els que pugui arribar a identificar-se, sense haver de renunciar al ritme interior i als recursos literaris d'un poema, permetent que en alguns passatges narratius hi pugui haver una més profunda càrrega lírica.

De vegades les Veus em fan tancar els ulls i travessar una boira espessa com una manta per poder veure el final des del principi, perquè les Veus m'han ensenyat que això es pot fer anant amb el pensament enrere i tornant endavant, com quan faig i desfaig el cabdell de fil.


Obres sobre Joana d´Arc

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *