Quan a les meves filles els van començar a caure les dents vam buscar informació sobre qui era el ratolí de les dents i com ens podria ajudar a passar per aquest petit tràngol propi del creixement.

Vam llegir alguns llibres i contes sobre ratolins i fades de les dents i ens vam adonar que hi havia una llarga i antiga tradició d´anades i vingudes del ratolí de nit a les cases dels nens a qui els havia caigut alguna dent.

Aquestes són les cartes que a nosaltres ens va anar deixant el ratolí. Les primeres eren més curtes i descriptives, i estaven escrites en lletres majúscules perquè els nens mateixos les poguessin llegir, i a mesura que el temps passava i anaven caient més dents les cartes s´allargaven i la informació s´adaptava a unes nenes que estaven creixent.

Carta 13

Aquesta vegada he vingut dos dies tard, perquè saltar-me el toc de queda ha estat una mica complicat.

Avui et parlaré d' una història sobre cargols i sobre Buda, que demostra com tots els animals col.laborem amb els humans, i sempre intentem ajudar-vos o fer-vos riure perquè sigueu feliços.

Saps qui era Buda? Era un mestre espiritual de l´Índia que es va il.luminar. Això vol dir que va aprendre a no preocupar-se amb les coses, el mateix que has d´aprendre tu algun dia. Ja veuràs que t’ anirà bé el què Buda va descobrir per a tots els humans: que totes les coses passen per algun motiu, i que no cal atabalar-s´hi, sino intentar de ser el màxim de feliç en cada moment, que és el més important.

Els pares de Buda l´havien protegit molt des de petit perquè no volien que patís gens. Com que vivien en un palau gran i per viure no era necessari sortir-ne, se´ls va ocórrer de no portar-lo mai a fora del palau perquè no veiés algunes coses que li podrien no agradar. Però Buda era un noi molt curiós i volia saber com era el món a fora del lloc on vivia i una nit es va escapar per poder saber-ho. Va veure persones que no tenien menjar, persones que estaven malaltes i persones que es morien, i li va semblar molt injust que aquestes coses els poguessin passar als humans. Per això, un dia que Buda estava fent un passeig va decidir asseure´s a l´ombra d´un arbre a meditar una estona sobre totes aquestes coses que havia vist a fora del seu palau. Però es va arribar a concentrar tant profundament que li van anar passant les hores i l´ombra que feien les fulles de l´arbre va anar canviant de lloc, i li va quedar el cap descobert a sota el sol. En aquest moment un cargol que passava aprop es va adonar que se li començava a cremar el cap i el cargol, com que coneixia molt bé Buda i sabia que estava pensant coses importants, per evitar que es desconcentrés se li va enfilar al cap i va decidir quedar-s´hi per refrescar-li amb la seva bava llefiscosa. En veure-ho, d´altres cargols també van voler fer el mateix que el primer, i així en total 108 cargols que eren per allà es van instal.lar en el cap de Buda fins que entre tots li van fer un casc fresc i resistent. Tothom sap que els cargols per estar vius necessiten humitat però a ells no els va importar assecar-se si a canvi el cap de Buda podia seguir estant protegit.

Des de llavors a totes les representacions de Buda apareixen aquests mateixos 108 heroics cargols que un dia van ajudar a Buda a trobar la veritat, ...encara que per trobar-la tardés tota una setmana a despertar-se.

Espero que la història de Buda t´hagi agradat.

Fins la propera dent...o queixal!!!

 

Carta 12

Ara les dents et van caient totes molt seguides, fa poc vaig haver de venir dos cops i ara ja torno a ser aquí.
Avui t´he portat un regal molt especial. És un llibre dels signes del zodíac. Saps què és un zodíac? Dons és el signe sota el que hem nascut cadascú de nosaltres. Això vol dir que segons com estaven col.locats a l´espai les estrelles i els planetes el dia i a l´hora que vas néixer tu ets d´un signe zodiacal o d´un altre. I segons de quin signe siguis tens un caràcter diferent dels altres. Per exemple, tots els que sou del signe d´Àries podeu compartir unes mateixes característiques, podria ser que us agradessin les mateixes coses, o que us fessin enfadar també coses semblants. Perquè puguis saber què és allò que et caracteritza com a signe d´Àries en el llibre hi podràs trobar l´explicació de com és cada signe, què li agrada i què no, i com se l´ha de tractar perquè estigui content. I també quins són els signes que s´entenen més entre ells. Espero que el llegeixis i que t´agradi molt.
Ratolí de les dents

Carta 11

Et va agradar l´atrapasomnis? Funciona bé?
Avui t´he portat una llibreta on hi podràs apuntar tots els somnis que vas tenint, d´això se´n diu un diari de somnis. Hi pots apuntar tant els somnis bonics com els que no ho són tant, perquè tots els somnis són importants, ho sabies? I a més són únics en tot el món, perquè ets l´ única que els pots somiar com els somies i per tant són especials.
A més, els somnis de vegades volen dir coses, per exemple, si somies amb un cocodril blanc vol dir que algú t´ està preparant un regal o una festa sorpresa, i si somies amb un ratolí blanc t´ avisa que algú - potser jo- et regalarà uns quants diners.
Hi ha hagut molts bons intèrprets de somnis a la història, com l´Edgar Cayce. L´Edgar va viure al segle passat i amb els seus somnis podia ajudar els altres. Quan una persona li explicava algun problema ell se n´anava a dormir i somiava en la solució exacta per aquest problema. Va arribar a somiar molt i molt durant tota la seva vida per poder seguir ajudant als altres, i realment va ajudar moltes persones, per això se n´han escrit molts llibres i se´l recorda molt especialment.
Espero que tu també comencis a experimentar amb els teus somnis, segur que et donaran la solució a molts dubtes i també a alguns problemes que puguis tenir.
Ratolí de les dents.

Carta 10

 
Que ràpid que t´ha caigut aquesta altra dent!  Aquesta nit he tornat a escapar-me de la meva caixa de galetes, he vingut de Girona vigilant molt que no em veiessin els Mossos perquè de moment no es pot sortir encara de casa. A veure si així entre tots, podem fer fora aquest virus amb corona.
Avui t´he portat una cosa molt especial. És un atrapasomnis. Se´l va inventar una tribu d´indis americans. Els atrapasomnis són com una mena d´aranyes amb la seva xarxa parada: els somnis bons queden atrapats als fils de la xarxa i ens arriben a través de les suau plomes penjades quan dormim, i els somnis dolents passen a través del forat que hi ha al mig de la xarxa i desapareixen amb la primera llum del dia.
Com es fa servir l´atrapasomnis:
Carregar l´atrapasomnis de tant en tant, al matí quan et lleves posar-lo a sobre el cor i pensar en els moments més bonics que recordes de la teva vida.
Penjar-lo del sostre de l´habitació a prop del capçal del llit, en un lloc on el sol el pugui il.luminar quan surti, perquè l´atrapasomnis es carrega i es neteja amb la llum del dia.
Fins aviat!
Ratolí de les dents.

Carta 9

COM QUE HE SABUT QUE ACABES DE COMPLIR ANYS, AVUI T´EXPLICARÉ EL CONTE D' UNA BALLARINA QUE VIVIA A DINS D´UNA CAIXA DE MÚSICA.
UNA NIT QUE LA CAIXA HAVIA QUEDAT OBERTA LA BALLARINA VA TRENCAR LA MOLLA QUE LA SUBJECTAVA AL FONS DEL MECANISME DE MÚSICA, I QUAN VA TENIR EL PEU LLIURE VA FER UN GRAN SALT PER SORTIR DE LA CAIXA.
A FORA TOT ERA MOLT FOSC I HI FEIA MOLT FRED, I LA BALLARINA NO SABIA ON ANAR, PERÒ QUAN FEIA UNA ESTONA QUE ERA AL CARRER, ES VA FIXAR EN EL CEL PLE D´ESTELS I LI VA SEMBLAR MOLT BONIC. VA DECIDIR CAMINAR UNA BONA ESTONA I EN SORTIR EL SOL I IL.LUMINAR-HO TOT, LA BALLARINA VA PODER VEURE EL COLOR VERD DELS ARBRES I ELS MILERS DE COLORS QUE TENEN LES FLORS, VA QUEDAR ENCANTADA AMB LA FORMA DELS ANIMALS I AMB EL BLANC DELS NÚVOLS. LLAVORS VA PENSAR QUE SI NO S´HAGUÉS ATREVIT A SORTIR DE LA CAIXA MAI NO HAURIA ARRIBAT A VEURE TOTES AQUELLES COSES TAN IMPORTANTS. LA BALLARINA VA SENTIR EL CANT DELS OCELLS I LI VA SEMBLAR QUE FEIEN UNA MÚSICA ENCANTADORA I VA DESITJAR TORNAR A BALLAR. PERÒ ACOSTUMADA COM ESTAVA A TENIR UN PEU SUBJECTE A LA CAIXA, PERDIA L´EQUILIBRI, ES CANSAVA MOLT I NO S´AGUANTAVA, I PER TANT, NO PODIA BALLAR. DE SEGUIDA VA  RECORDAR ELS SEUS COMPANYS DE CAIXA I ELS VA ENYORAR, I VA PENSAR EN EL SEU COMPANY ARLEQUÍ, I SENSE ENTENDRE GAIRE PER QUÈ, ES VA SENTIR TAN TRISTA QUE EN AQUELL MOMENT VA DESITJAR TORNAR A SER DINS LA CAIXA.
LA BALLARINA VA TORNAR SOBRE LES SEVES PASSES I D´UN SALT ES VA FICAR UN ALTRE COP A DINS LA CAIXA DE MÚSICA, QUE ENCARA ERA OBERTA. ALLÀ TOTHOM L´HAVIA ENYORADA MOLT, I AQUELL DIA QUE HAVIEN PASSAT SENSE ELLA SE´LS HAVIA FET MOLT LLARG. I LA BALLARINA VA ENTENDRE QUE EL SEU DESTÍ ERA ALLÀ, AGAFADA PER UN PEU AL FONS D´AQUELLA CAIXA, AMB L´ARLEQUÍ QUE SEMPRE SE LA MIRAVA PERÒ NO PARLAVA I ENVOLTADA DELS SEUS, AQUELLS QUI MÉS L´APRECIAVEN, I ESPERAR CADA DIA QUE S´OBRÍS LA CAIXA, ENTRÉS LA LLUM I SONÉS LA MÚSICA PER SEGUIR BALLANT, PERQUÈ LA BALLARINA NOMÉS ERA FELIÇ SI PODIA BALLAR.

Carta 8

TAL I COM ET VAIG PROMETRE, EN AQUESTA CARTA ET VULL PARLAR DELS DIFERENTS PERSONATGES QUE ENS DEDIQUEM A RECOLLIR LES DENTS QUE ELS CAUEN ALS NENS ARREU DEL MÓN.
A MI ( EL RATOLÍ O ANGELET DE LES DENTS) EM PODEU TROBAR A CATALUNYA, ESPANYA I FRANÇA, I A LA FADA DE LES DENTS ALS PAÍSOS QUE PARLEN L´ANGLÈS O L´ALEMANY. A ITÀLIA ÉS EL TOPOLINO, UN TALP PETIT QUE PORTA BOTES I UNA MOTXILLA PER RECOLLIR LES DENTS. I HI HA UNA REGIÓ DEL NORD D´ITÀLIA QUE HO FA LA FORMIQUINA, UNA FORMIGA QUE LI AGRADA ENDUR-SE´N LES DENTS PER AMAGAR-LES AL SEU CAU, A SOTA TERRA.
AL PAÍS VASC HI HA LA MARITXU TEILATUKOA, LA MARIETA DE LES TEULES QUE S´ENCARREGA DE RECOLLIR LES DENTS. ALLÀ ELS NENS QUAN ELS CAU ALGUNA DENT LA LLANCEN A LA TEULADA DE CASA SEVA I ELLA LA TROBA DE SEGUIDA PERQUÈ LES MARIETES SÓN MOLT ESPAVILADES I MOLT ÀGILS.
 A CANTÀBRIA, UNA ALTRA PART DEL NORD D´ESPANYA, ÉS L´ESQUILU DE LOS DIENTIS, L´ESQUIROL DE LES DENTS EL QUI VA A BUSCAR LES DENTS DELS NENS.
UNA VEGADA HI HAVIA UNA OSTRA QUE ESTAVA MOLT TRISTA PERQUÈ HAVIA PERDUT LA SEVA PERLA I LI VA EXPLICAR EL SEU PROBLEMA A UN POP QUE HI HAVIA AL FONS DEL MAR. ELL LI VA PREGUNTAR: “I COM ERA LA PERLA?” “BLANCA, PETITA, DURA I BRILLANT,” –VA RESPONDRE L´OSTRA. EL POP HAVIA DE MARXAR PERÒ LI VA PROMETRE QUE L´AJUDARIA I LI VA ANAR A EXPLICAR A UNA GAVINA QUE JUGAVA AMB LES ONADES, I ELLA LI VA DIR QUE L´AJUDARIA I VA ANAR VOLANT A EXPLICAR-LI A UN ESQUIROL QUE HI HAVIA ENFILAT A DALT D´UN ARBRE. L´ESQUIROL VA BUSCAR I BUSCAR I VA TROBAR UN BOTONET BLANC, PERÒ NO ERA PROU DUR PERQUÈ ES TRENCAVA AMB LES DENTS, UNA PEDRA BLANCA, PERÒ NO BRILLAVA PROU, UNA MONEDA DE PLATA QUE BRILLAVA, PERÒ ERA MASSA GROSSA, I UNA ARRACADA DE BEBÉ, PERÒ NO ERA PROU BLANCA. I MOLT TRIST, L´ESQUIROLET VA MARXAR CAP A CASA SEVA, QUE VIVIA A DALT D´UNA ARBRE QUE DONAVA A PROP DE L´HABITACIÓ D´UN NEN. LLAVORS VA VEURE QUE EL NEN HAVIA DEIXAT UNA DENT A SOTA EL SEU COIXÍ PERQUÈ LI HAVIA CAIGUT. QUAN EL NEN ES VA ADORMIR L´ESQUIROL VA ENFILAR-S´HI I VA VEURE QUE LA DENT ERA PETITA, BLANCA, DURA I BRILLANT. LLAVORS L´ESQUIROL VA AGAFAR LA DENT I SE LA VA ENDUR, I PERQUÈ EL NEN NO PLORÉS LI VA DEIXAR EL BOTÓ, LA PEDRA, L´ARRECADA I LA MONEDA QUE HAVIA TROBAT I QUE EREN MOLT BONICS, PETITS, BLANCS, BRILLANTS I DURS, COM LA DENT QUE LI HAVIA CAIGUT. LLAVORS L´ESQUIROL VA ANAR CAP A LA PLATJA I VA DONAR LA DENT A LA GAVINA PERQUÈ LI DONÉS AL POP, PERQUÈ LI DONÉS A L´OSTRA, QUE ES VA POSAR MOLT CONTENTA PERQUÈ AQUELLA DENT S´ASSEMBLAVA MOLT A LA PERLA QUE HAVIA PERDUT I ERA IGUAL DE BONICA.
T´HA AGRADAT EL CONTE QUE T´HE PORTAT?
RATOLÍ DE LES DENTS.

Carta 7

PRIMER ET VULL DONAR LES GRÀCIES PEL RETRAT QUE EM VAS FER DE LA TEA STILTON, M´HA ENCANTAT, ME L´HE POSAT AL COSTAT DEL MEU LLIT, I GRÀCIES TAMBÉ PER LA POSTAL DE NADAL.
SÉ QUE VAS PARTICIPAR EN LA CAVALCADA DE SANT ANTONI AMB EN TETE, EL CAVALL INDI, QUE ES CA ENCABRITAR I EL PASSEIG DE SANT FELIIU SEMBLAVA UNA PEL.LÍCULA DE L´OEST, QUINS AIRES D´AMAZONA QUE TENIES A DALT D´AQUELL CAVALL QUE SEMBLAVA TAN SALVATGE!!
COM TU JA SAPS, ELS CAVALLS SÓN UNS ANIMALS INCREÏBLES, I N´HI HA ALGUNS D ´EXTRAORDINARIS.
EL CAVALL MÉS GRAN DEL MÓN VA SER EN SAMPSON, QUE FEIA 2 METRES I 19 CENTÍMETRES, UN CAVALL ANGLÈS DE LA RAÇA SHIRE QUE PESAVA 1524 KG.
EL MÉS PETIT DEL MÓN VA SER LA THUMBELINA, QUE FEIA 44,5 CM, DE RAÇA MINIATURA AMERICANA.
EL MÉS VELL DEL MÓN, L´OLD BILLY, QUE VA VIURE FINS ALS 62 ANYS, DE L´ANY 1760 AL 1822.
EL QUE VA TENIR LA CUA MÉS LLARGA, EN SUMMER BREEZ, QUE TENIA UNA CUA QUE FEIA 3,81 METRES.
EL MÉS RÀPID VA SER EN WINNING BREW, UN PURA SANG QUE ARRIBAVA ALS 70,76 KM PER HORA L´ANY 2008.
COM A CURIOSITAT, HI HA ALGUNS POBLES QUE EL DIA 17 DE GENER CELEBREN EL QUÈ EN DIUEN LES “LUMINARIAS DE SAN ANTÓN”, I QUAN ES FA DE NIT ELS GENETS FAN SALTAR ELS CAVALLS PER SOBRE DEL FOC. DESPRÉS DE SALTAR ELS ABRIGUEN BÉ AMB UNES MANTES PERQUÈ COM QUE HAN SUAT MOLT, QUE NO S´ENCOSTIPIN. SABEN FER COSES INCREÏBLES, ELS CAVALLS, ARA ENTENC PER QUÈ A TU T´AGRADEN TANT.
A SOTA EL COIXÍ T´HI HE DEIXAT LA MONEDA!
RATOLÍ DE LES DENTS.

Carta 6

¿SABIES QUE HI HA D´ALTRES ÉSSERS MÀGICS QUE RECULLEN LES DENTS QUAN ELS CAUEN ALS NENS? ALS PAÏSOS ON ES PARLA L´ANGLÈS O L´ALEMANY HI VA UNA FADA, ÉS LA TOOTH FAIRY O FADA DE LES DENTS. JO LA CONEC DES QUE ELLA ERA PETITA I AVUI TE LA VULL PRESENTAR.
AL SEU PAÍS MÀGIC, LES FADES FAN SERVIR LES DENTS QUE HAN RECOLLIT PER CONSTRUIR MOLTÍSSIMES COSES PERQUÈ ELS ENCANTEN AQUESTES DENTETES TAN BLANQUES I QUE BRILLEN TANT. I SE´N FAN TAULES I CADIRES O UN LLIT MOLT CONFORTABLE.
A ALGUNS NENS DE VEGADES ELS CAUEN UNES QUANTES DENTS DE COP, I QUAN HI HA TANTES DENTS QUE ES MOUEN I ESTAN A PUNT DE CAURE MOLESTEN MOLT. COM A TU, QUE AQUESTA VEGADA T´HAN CAIGUT DUES PALETES SEGUIDES I SÓN DENTS TAN GROSSES QUE PODEN PASSAR-SE MOLT TEMPS ENGANXADES NOMÉS D´UN FIL I FAN MAL I TARDEN MOLTS DIES A CAURE. I PER RECOMPENSAR-TE LA PACIÈNCIA QUE HAS TINGUT, LA FADA VOL QUE AQUESTA NIT T´ENTREGUI UN REGAL MOLT ESPECIAL: UN MEDALLÓ ON HI SURT L´ELSA, QUE ÉS MOLT AMIGA SEVA, I TAMBÉ L´ANNA, LA SEVA GERMANA. I JO…TAMBÉ HI SURTO, A VEURE SI EM TROBES….
P.D.RESPOSTA A LA PREGUNTA QUE M´HAS DEIXAT A SOTA EL COIXÍ: NO ET PREOCUPIS PER COM ET QUEDARAN ORDENADES LES DENTS. EL TEU COS ÉS MOLT INTEL.LIGENT I SABRÀ COM FER-LES HI QUEBRE. T´HAS ADONAT QUE T´ESTÀ CREIXENT LA BOCA? DONCS ÉS PER AIXÒ, PER ACOLLIR LES DENTS GEGANTS QUE ET SORTIRAN!
EN UNA PROPERA CARTA ET PARLARÉ D´ALTRES ÉSSERS FANTÀSTICS QUE VISITEN ELS NENS QUE PERDEN LES SEVES DENTS. JA VEURÀS QUE A CADA PAÍS N´HI HA UN DE DIFERENT.
RATOLÍ DE LES DENTS.

Carta 5

AQUESTA NIT HE VINGUT CORRENTS PERQUÈ T´HA CAIGUT UNA ALTRA DENT. AVUI ET PORTO UN DIBUIX PERQUÈ HI VAGIS MARCANT LES DENTS QUE ET VAN CAIENT, AIXÍ PODRÀS SABER QUINES DENTS I EN QUIN ORDRE ET VAN CAURE.
JA SÉ QUE HAS COMENÇAT A FER PATINATGE, SEMBLA QUE ENTRENAR ÉS MOLT DUR, PERÒ ELS FESTIVALS SÓN FANTÀSTICS!!! PER NADAL EM VAIG ESCAPAR DE LA PASTISSERIA PER VENIR-TE A VEURE……… D´AMAGAT. EM VAN ENCANTAR LES TEVES TRENES LLARGUES I EL TEU CAP TAN PLATEJAT.
AVUI ET PORTO UNA CAIXA MÀGICA QUE EM VA PORTAR UN MEU COSÍ DE L´ÍNDIA. SAPS, DE COSINS RATOLINS FAMILIARS EN TINC MOLTS…SEGUR QUE TU JA EN CONEIXES ALGUN DE VEURE´L A LES PEL.LÍCULES.
COM FUNCIONA LA CAIXA MÀGICA. INSTRUCCIONS: 1. ESCRIURE UN DESIG EN UN PAPER. 2.POSAR-LO DINS LA CAPSETA. 3. DURANT UNS QUANTS DIES CONCENTRAR-SE EN EL QUÈ HAS DEMANAT, I SI TENS PACIÈNCIA, AL CAP D´UN TEMPS …EL DESIG ES COMPLEIX. AH, PERÒ HI HA UNA CONDICIÓ: HA DE SER UN DESIG D´UNA COSA QUE NO ES PUGUI TOCAR. ESPERO QUE T´AGRADI. ADÉU, I FINS QUE ET CAIGUI LA PROPERA DENT!
RATOLÍ DE LES DENTS.

Carta 4

JA TORNO A SER AQUÍ. T´HA CAIGUT UNA ALTRA DENT, I HE SABUT QUE JA COMENCEN A SORTIR-TE LES NOVES DENTS, PER FI!
ET VA AGRADAR EL CONTE QUE ET VAIG PORTAR? SÉ QUE T´AGRADEN MOLT ELS CONTES DE RATETES, COM EL DE LA TEA STILTON QUE T´ESTÀS LLEGINT (QUE GRUIXUT QUE ÉS AQUEST CONTE, I LA TEA ÉS TAN GUAPA…)I EL D´EN FERMÍ, EL RATOLÍ DE LA GRANJA. A MI TAMBÉ M´AGRADEN MOLT ELS CONTES, SOBRETOT SI HI SURTEN RATOLINS COM JO, COM ELS D´EN MICKEY I LA MINNIE MOUSSE O EL DE LA RATETA QUE ESCOMBRAVA L´ESCALETA.
AVUI ET PORTO UN CARNET MOLT ESPECIAL. NOMÉS EN TINDRÀS UN EN TOTA LA VIDA: ÉS EL CARNET DE L´ESBARREGAT, QUE VOL DIR QUE ARA FORMES PART D´UN CLUB DE NENS AL QUE A TOTHOM LI FALTA ALGUNA DENT. FIXA´T QUE SENSE DENTS ESTEU TOTS MOLT GRACIOSOS!
RATOLÍ DE LES DENTS.
 

Carta 3

PER FI T´HA CAIGUT LA TERCERA DENT, QUE BALLAVA I BALLAVA I NO VOLIA SALTAR MAI! SÍ QUE HA TARDAT TEMPS A CAURE, JA GAIREBÉ FA UN ANY QUE VAIG VENIR, TE´N RECORDES? ERA PER NADAL. RECORDO QUE EM VAIG DEIXAR EL BARRET PERÒ TE´L POTS QUEDAR, QUE EN TINC D´ALTRES.
COM QUE HAS TINGUT TANTA PACIÈNCIA AMB AQUESTES DENTS QUE TARDEN TANT EN CAURE, M´AGRADARIA FER-TE UN REGAL, UNA CAIXA PERQUÈ HI PUGUIS GUARDAR TOTES LES DENTS QUE ET VAN CAIENT.
FINS MOLT AVIAT!
RATOLÍ DE LES DENTS.

Carta 2

AQUESTA NIT HE TORNAT A ESCAPAR-ME DE LA PASTISSERIA PER PORTAR-TE LA MONEDA A CASA. JA T´HA CAIGUT UNA ALTRA DENT! SEGUR QUE NO T´HA FET GENS DE MAL. MOLT AVIAT T´ANIRAN CAIENT TOTES LES ALTRES DENTS, I COM QUE HI HAURÀ FORÇA ESPAI COMENÇARAN A SORTIR-TE LES NOVES DENTS, QUE SERAN MÉS GROSSES I NO TAN BLANQUES. T´HA AGRADAT EL RASPALL DE DENTS QUE ET VAIG PORTAR? RECORDA QUE PER RASPATLLAR-TE-LES HAS DE COMPTAR FINS A 6O I DESPRÉS GLOPEJAR, AIXÍ LES NOVES DENTS ET DURARAN MOLT DE TEMPS.
BÉ, DONCS AVUI ET PORTO UN CONTE ON HI SURTO JO. ESPERO QUE T´AGRADI. ÉS EN ANGLÈS, L´HAS D´APRENDRE QUE T´ANIRÀ MOLT BÉ.
I NO T´OBLIDIS DE SOMRIURE QUE SEGUR QUE ESTÀS MOLT MACA!
RATOLÍ DE LES DENTS.

Carta 1

SÓC EL RATOLÍ DE LES DENTS,  I VISC EN UNA CAIXA DE GALETES EN UNA PASTISSERIA, MOLT APROP DEL POBLE ALLÀ ON VIUS.
JA FA UN TEMPS QUE HAURÀS NOTAT QUE ALGUNES DENTS HAN COMENÇAT A BALLAR I SEMBLA QUE NO S´ESTAN MAI QUIETES. AVUI HE SABUT QUE T´HA CAIGUT LA PRIMERA DENT. ¿SAPS QUE LA PRIMERA DENT QUE T´HA CAIGUT TAMBÉ ÉS LA PRIMERA QUE ET VA SORTIR QUAN NOMÉS TENIES UNS QUANTS MESOS? DONCS ENCARA TE´N FALTEN DINOU MÉS PER CAURE.  PERÒ CADA VEGADA QUE ET CAIGUI UNA DENT, SI ME LA DEIXES A SOTA EL COIXÍ DEL TEU LLIT, A LA NIT QUAN TOTHOM DORMI I NO EM PUGUIN VEURE VINDRÉ I ET DEIXARÉ UNA MONEDA I SI NO EM QUEDEN MONEDES ET PORTARÉ  PETITS REGALS, QUE SEGUR QUE T´AGRADARAN MOLT.
QUAN T´HAGIN SORTIT LES DENTS NOVES CUIDA-LES MOLT BÉ PERQUÈ SI ES FAN MALBÉ I CAUEN MAI MÉS NO TORNEN A SORTIR, QUE SI NO FOS AIXÍ JO TINDRIA MASSA FEINA A REPARTIR TANTES I TANTES MONEDES A GRANS I PETITS!
FINS LA PROPERA DENT QUE ET CAIGUI!
EL RATOLÍ DE LES DENTS.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *